Ingrediënten
Gehaktballetjes in jus.

Mager rundergehakt 50%, heelei(scharrelei voedingszuur), juspoeder(aardappelzetmeel, aroma's, zout, gistextract, palvet, maltodextrine, suiker, runderfond, tomatenpuree, SELDERIJ, peterselie, wortel, ui, groentesap, kleurstof 150c, MOSTERD, zonnebloemolie, zout, peper.

Nutriëel.

Energie:..................................
Energie:..................................
Vet:..........................................
    Waarvan verzadigd:........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:......................................
Zout:......................................

Waarde

125,2 kcal
523 Kjoule
9,25 Gr.
3,58 Gr.
0,29 Gr.
0,14 Gr.
9,51 Gr.
0,48 Gr.

Allergenen.

Selderij, Ei, Mosterd, Soja, Gluten, Lactose.

TIP!!.

Heerlijk als snack bij een glaasje op een feestje.


Gehaktballetjes!

Gehakt is - traditioneel - gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen. Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd. Tegenwoordig wordt gehakt, vanwege de toegenomen vraag, ten dele gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Vaak wordt vlees geïmporteerd dat in zijn geheel wordt gebruikt om er gehakt van te maken. De normen voor het vetgehalte van gehakt liggen in Nederland vast in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-)tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram.[1] Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half (of halfom), dat wil zeggen dat het deels uit runder- en deels uit varkensgehakt bestaat, met een onderlinge afwijking van ten hoogste 10 procent. Tot ver in de 20e eeuw was vlees een luxe die voor veel mensen beperkt bleef tot de zondag. Goedkopere vleessoorten of spek gaven mogelijkheden vaker dierlijke producten te eten. Gehakt was relatief goedkoop. Halverwege de week was er 'woensdag gehaktdag', omdat dan (het goedkopere) gehakt beschikbaar was. Op maandag werden de dieren geslacht, op dinsdag uitgebeend, en op woensdag het restvlees van het uitbenen in de verkoop gebracht. Deze aanduiding gehaktdag of woensdag gehaktdag wordt ook wel gebruikt voor de verantwoordingsdag op de derde woensdag in mei. Op die dag evalueert in Nederland de Tweede Kamer sinds 2000 het financiële beheer van de regering.