Ingrediënten
Kip - tomatensoep.

Tomaat, kippenbouillon (Kip, wortel, prei, ui, lavas, SELDERIJ, laurier, foelie) kippenvlees, ui, aardappelzetmeel, zout, peper.

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

28,4 kcal
119 Kjoule
0,55 Gr.
0,45 Gr.
15,7 Gr.
1,41 Gr.
2,22 Gr.
0,33 Gr.

Allergenen.

Selderij.


Kip-tomatensoep!

Vanuit historisch perspectief gezien, hoort er in tomatensoep GEEN SUIKER Het is de kunst om de juiste tomaat te kiezen om soep van te maken. Het gaat bij tomatensoep om de pure smaak van tomaat, en niet om de smaak van suiker. De keuken van Opa maakt deze juiste keuze, en voegt dus GEEN SUIKER toe. Met een scheutje room (slagroom) maakt u deze heerlijke tomatensoep helemaal af.

De geschiedenis van de tomaat!

Tomaten zijn zó gewoon in de keuken, dat veel mensen niet beseffen dat ze pas na de Middeleeuwen in Europa bekend werden. Oorspronkelijk komt de tomaatplant (Solanum lycopersicum) uit het Andesgebergte, maar hij was daar geen voedselplant. In Midden-Amerika (Mexico) werd in de dertiende tot zestiende eeuw door de Azteken een eetbare tomaat gecultiveerd.

In Europa werd tomaat eerst als sierplant beschouwd. Bladen en stengels van de tomaat zijn (licht) giftig, net als onrijpe tomaat. Bovendien zag men weinig voedingswaarde in de waterige 'bessen'. Hoewel tomaten wel eerder gegeten werden, verscheen het eerste gedrukte recept met tomaten pas aan het eind van de zeventiende eeuw. Dat was in een Italiaans kookboek, Lo scalco alla moderna (+ 'De moderne keukenmeester') van Antonio Latini uit 1692. Het gaat dan wel om Spaanse recepten. Deze tomatenrecepten van Latini kun je vinden in Pomodoro! A history of the tomato in Italy van David Gentilcore. Waarom Spaanse recepten? Napels viel vanaf het midden van de vijftiende eeuw tot halverwege de achttiende eeuw (op enkele kleine onderbrekingen na) onder Spaanse heerschappij.

De vele gedaanten van tomaat.

Deze vruchtgroente heeft tegenwoordig een merkwaardig dubbelleven. Je kunt ze wel vers kopen, maar de meeste tomaten worden nu gegeten in de vorm van tomatenpuree, tomatenketchup, gezeefde tomaten in pak en gepelde tomaten in blik, gedroogde tomaten, pasta- en pizzasauzen, en natuurlijk tomatensoep.

Er zijn veel tomaatvarianten, de bekendste: vleestomaat, pomodoro, trostomaat, kerstomaat enz.
Naast dat de rijpe varianten ontzéttend goed kunnen smaken zijn ze mega gezond en zijn er zelfs doktoren die beweren dat wanneer je een kopje tomaten per dag eet, je leven kunt verlengen met een paar jaar! Waarom ze zo goed voor je zijn? Ze zitten bomvol met vitaminen (C, B1, B2, B6), carotenen, mineralen (fosfor, kalium en magnesium) en anti-oxidanten, om maar een paar stoffen te noemen. Tot slot bevat de vrucht de kleurstof lypoceen, die je kan beschermen tegen stoffen die zitten in tabaksrook en uitlaatgassen.