Ingrediënten satésaus.

PINDA's, tamarinde, azijn, SOJAsaus(SOJAbonen,tarwe,zout) zout sambal(rode pepers,zout,water) uipoeder, knoflook, rode peper, knoflook).

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

152,6 kcal
643 Kjoule
11,5 Gr.
1,98 Gr.
6,13 Gr.
2,14 Gr.
6,51 Gr.
0,58 Gr.

Allergenen.

Pinda's, Soja, Gluten.


Satésaus!

Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda's. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda's door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de (gemengde) Indische keuken afkomstig is. Deze variant is vanuit de voormalige kolonie naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders samen met onder andere saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek. Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda's maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas. Ketjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper. De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado. Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Patates frites met pindasaus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt 'patat oorlog' of 'patat flip' genoemd. Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer of aardappel. Dit is echter wat minder algemeen. De saus wordt vaak gebruikt in Javaanse, barbecue- en shoarmagerechten in Suriname. Er bestaan verschillende recepten voor het maken van pindasauzen. Een recept dat vaak in Nederland wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, ketjap en kruiden (zoals (gedroogde) spaanse pepers om het pittiger te maken).