Stoofvlees (of suddervlees) is de algemene benaming voor vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is (gestoofd) om het mals
te maken. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken die het vlees stug houden. Doordat de structuur van
rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar.
Opa heeft gekozen voor een licht Belgische variant van stoofvlees. Het vlees wordt eerst aangebraden, en kan dan met water gestoofd worden,
maar ook met andere vloeistoffen die een eigen smaak hebben, zoals wijn of bier. Vaak moet tijdens het sudderen het vocht af en toe
bijgevuld worden. Meestal worden er andere ingrediënten met het vlees meegestoofd voor de smaak of om het vlees mals te maken, zoals uien,
een tomaat, laurierblaadjes of kruidnagels.
Stoverij!
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Belgisch gerecht (in Wallonië carbonade flamande genoemd) en verkrijgbaar in de meeste frietkotten
en talrijke restaurants in België. Ook in de meeste friettenten in Zuid-Nederland is stoofvlees verkrijgbaar. De basisingrediënten zijn bruin
bier en rundvlees dat lang moeten garen. De industriële versies van stoofvlees zijn dikwijls op basis van paardenvlees, Opa kiest
voor het rundvlees van de boerderij van de familie Witteveen uit Deurne. Het vlees wordt eerst in blokjes aangebraden in een braadpan er kunnen gebakken uien,
bier, mosterd, peper, zout, kruidnagel, tijm en laurier toegevoegd worden. Om het geheel een beetje te karamelliseren kan een stuk ontbijtkoek (peperkoek)
toegevoegd worden. Stoofvlees is heerlijk met gebakken aardappeltjes, frietjes, aardappelpuree. Doe er groenten
van uw keuze bij, en u hebt een (h)eerlijke gezonde maaltijd.