Ingrediënten
Chili con carne.

Rundergehakt, Kidneybonen, runderbouillon (wortel, prei, ui, selderij) ui, paprika, tomaat, knoflook, rode pepers, aardappelzetmeel, zout.

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

116,7 kcal
489 Kjoule
3,6 Gr.
1,5 Gr.
9,3 Gr.
1,2 Gr.
9,7 Gr.
0,39 Gr.

Allergenen.

Selderij.


Chili con carne!

Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en tomaat. Meestal worden er ook bonen (kidneybonen) aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers (ook wel chili sin carne genoemd, Spaans voor chili zonder vlees) of afwijkende ingrediënten gekozen wordt.

Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.
Het gerecht kan onder andere gecombineerd worden met stokbrood en kruidenboter, tortillachips, rijst of aardappels. Vaak wordt er ook guacamole of zure room dan wel crème fraîche geserveerd bij het gerecht. Als afwerking gebruikt men ook vaak geraspte cheddar.