Ingrediënten erwtensoep.

Erwten 20%, bouillon (rundvlees, tomaat, wortel, prei, ui, SELDERIJ, laurier, kruidnagel), varkensvlees, prei, aardappel, ui, wortel, knolselderij, zout, peper.

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

90,7 kcal
379 Kjoule
1,29 Gr.
0,38 Gr.
12,6 Gr.
0,87 Gr.
2,59 Gr.
0,36 Gr.

Allergenen.

Selderij.


Erwtensoep!

Vraag een Nederlander wat het meest Hollandse gerecht is. Tien tegen één is dat erwtensoep of snert. Het is een winterse soep. Zo staat het immers bekend en het is ook erg lekker, om een dampende kop erwtensoep voorgeschoteld te krijgen als het koud weer is. Maar, eigenlijk smaakt het ook best goed in de zomer.

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren.

In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep.
Veel recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei, maar echte erwtensoep bevat ook aardappel, wortels en ui en natuurlijk varkensvlees. (Bij voorkeur een hamschijf, of een varkenshiel.)

De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is, vooral in Zweden waar dit steevast elke donderdag gegeten wordt. Daar wordt het 'ärtsoppa och Pannkakor' genoemd.