Ingrediënten
goulashsoep.

Bouillon (rundvlees, wortel, prei, ui, lavas, SELDERIJ, laurier, kruidnagel) Rundvlees, aardappel, tomatenpuree, wortel, ui, paprika, tomaat, aardappelzetmeel, zout, paprikapoeder, knoflook, rode peper.

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

30,1 kcal
127 Kjoule
0,48 Gr.
0,17 Gr.
13,5 Gr.
1,13 Gr.
2,33 Gr.
0,38 Gr.

Allergenen.

Selderij.


Goulashsoep!

Wat voor Nederland de kaas is, is voor Hongarije de Goulashsoep. Op mijn culinaire ontdekkingsreis door Europa leerde ik in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest, echte Goulashsoep kennen. Daarbij kwam ik er achter dat de Goulashsoep die bij ons in de schappen ligt niet te vergelijken is met die in Hongaarse restaurants, zelfs de Goulashsoep in de verschillende restaurants van Boedapest leken compleet andere soepen.

De geschiedenis van de Goulashsoep ligt bij Hongaarse herders die de soep maakten in een Bogracs, een grote ketel die men boven een vuur hing. De soep is zelfs vernoemd naar de herders van runderen die in het Hongaars gulyas heten.

Pas later in de geschiedenis kwam deze soep ook op tafel bij de welgestelde Hongaren en werd het uitgeroepen tot het nationale gerecht van Hongarije. Goulash was tot dan enkel gegeten door de arme herders maar kwam later in luxe porselein bij de welgestelde Hongaren op tafel.
Niet alleen in Hongarije is de Goulashsoep maar ook elders in Europa is de soep heel populair waardoor er zelfs vele recepten voor Oostenrijkse Goulashsoep op internet te vinden zijn. Over het algemeen is de Oostenrijkse variant van de Goulashsoep pittiger dan de Hongaarse.

In bijna alle bezochte restaurants in Boedapest stond de Goulash soep wel op de kaart. Ondanks dat de basis hetzelfde was, werd de soep op verschillende manieren gepresenteerd met andere garnituur. Bij de één is het stoofvlees de grootste vulling terwijl bij de ander halve aardappelen de soep vullen.

Bij de bereiding van Goulashsoep is licht afbinden een optie, wanneer de soep nog dun is kan er tomatenpuree worden toegevoegd. Als garnituur kan je een breed scala aan groente toevoegen: naast de basis van aardappel, rundvlees en paprika kan men ook variëren met garnituur als sperziebonen, tomaat en zure room.

Jó étvágyat oftewel eet smakelijk!