Ingrediënten
Franse uiensoep.

Rundvleesbouillon (rundvlees, wortel, prei, ui, lavas. SELDERIJ, laurier, kruidnagel) ui, knoflook, aardappelzetmeel, zout, peper.

Nutriëel.

Energie:................................
Energie:................................
Vet:.......................................
    Waarvan verzadigd:.........
Koolhydraten:.......................
    Waarvan suikers:.............
Eiwit:....................................
Zout:....................................

Waarde.

26,9 kcal
113 Kjoule
0,74 Gr.
0,09 Gr.
22,5 Gr.
1,58 Gr.
0,93 Gr.
0,34 Gr.

Allergenen.

Selderij.


Uiensoep!

Uiensoep is een soep, gemaakt van bouillon en ui. De soep wordt gemaakt door ui te fruiten, en deze met runderbouillon te blussen. Als de soep wordt geserveerd met croutons met daarop geraspte kaas, dan noemen we het Franse uiensoep. Om de kaas goed te laten smelten kan de soep met kom en al in de oven worden gezet.

De typische smaak komt niet van de bouillon, maar door het karamelliseren van de suikers die tijdens het fruiten uit de uienringen komen.

De soep werd al in de tijd van de Romeinen gegeten. In die tijd werd het gezien als een soep voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en veelvuldig voorkwamen.

De Franse uiensoep is voedzaam en hartverwarmend als de dagen guur en koud worden. Vroeger zag je hem steevast op elke menukaart staan, zeker gedurende de koude seizoenen. Maar het is een aantal jaren stil rond de Franse uiensoep geweest. Misschien vond men hem te gewoontjes. En dat is waar we nu juist weer veel meer van zijn gaan houden. Terug naar de basis. Tijd voor een comeback van de uiensoep! Uiensoep werd vroeger vooral door het gewone volk gegeten. De ingrediƫnten waren dan ook in de herfsttijd volop beschikbaar en goedkoop. In feite bestond de uiensoep uit uien, brood en kaas. In vroegere recepten werden de uien niet in de bouillon gekookt, maar in gewoon water.

Waarom men het altijd over Franse uiensoep heeft en niet gewoon over uiensoep, ligt misschien aan de geschiedenisverhalen. Het schijnt dat de geschiedenis van de Franse uiensoep ons terugvoert naar de achttiende eeuw. Men zegt dat de Franse koning Louis XV de soep zelf heeft uitgevonden. Deze koning nodigde in de nacht zijn maƮtresses uit en vond het dan heerlijk om na het "bezoek" warm water te drinken en daarbij rauwe uien te eten. Het is waarschijnlijk een verhaal, bedacht door de Fransen om hun uiensoep wat extra "cachet" te geven. Hoe het dan ook zij, uiensoep is een heerlijke traktatie en veel Fransen houden er van om voor het slapen gaan nog een kommetje soep te verorberen. Hoe steviger je de soep vult (met uien, brood en kaas), hoe beter hij vult. Een stevig gevulde uiensoep doet het prima als maaltijdsoep. Lichtere varianten kun je opdienen bij de lunch of als voorgerecht. Bon appetit!